Zomerconcert

We luiden de zomer in! Oktoich is uitgenodigd om samen met het koor Capella Culemborg o.l.v. Leenke de Lege een concert te geven in een kerkje in het centrum van Culemborg. De twee koren verzorgen elk apart een deel van het programma met een selectie uit hun eigen repertoire. En als afsluiting van het concert voeren we gezamenlijk het prachtige koorstuk Miloserdija dveri van de 19e eeuwse Russische componist Aleksandr Kastalski uit. Dit relatief korte gezang heeft Kastalski gecomponeerd in 1897. De tekst van dit stuk is een gebed uit de Orthodoxe liturgie en is gericht aan de maagd Maria: ‘Open voor ons de deuren van barmhartigheid’. Het is een tedere smeekbede om troost.


Concertdatum en Locatie

Donderdag 22 juni 2023 – Oud-Katholieke Kerk, Culemborg

Tijd: 20.15 – 21.45 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)
Locatie: Oud-Katholieke Kerk, Varkensmarkt 18-20, 4101 CL Culemborg
Toegang: € 15
Programma: naast de onderstaande beschrijving is er ook een programmaoverzicht


Het programma

Op ons zomerconcert is er speciale aandacht voor Aleksandr Kastalski. Hij was – als zoon van een aartspriester – aan het begin van de 20e eeuw heel actief als koordirigent en componist van geestelijke koormuziek in Moskou. Hij gaf les aan de Synodale school voor Kerkmuziek, hét centrum voor kerkmuziek in Rusland. Hij dirigeerde het Moskouse Synodale Koor van deze school. En van 1910-1916 was hij directeur van de school. Het revolutiejaar 1917 luidde een dramatische wending in: nadat hij al ongeveer 130 prachtige geestelijke koorstukken had gecomponeerd, moest hij zich op last van de Sovjets op hele andere muziek toeleggen. ‘Zijn’ koor werd gedwongen opgeheven, ‘zijn’ Synodale school gesloten. Kastalski mocht geen geestelijke muziek meer maken. Nu begon hij aan zijn tweede grote liefde: het componeren en arrangeren van stukken geïnspireerd op de Russische volksmuziek. Hij deed onderzoek naar Russische volksliederen, schreef muziekwetenschappelijk artikelen en werd docent aan het Moskouse Conservatorium. Het lukte hem om zijn koor en zijn school binnen het Conservatorium opnieuw te laten bestaan, maar nu als faculteit en koor voor Russische Volksmuziek. Met zijn werk heeft hij latere Russische componisten, zoals Rachmaninov, diepgaand beïnvloed. Rachmaninov had groot respect voor Kastalski en stuurde hem regelmatig zijn eigen composities toe met verzoeken om commentaar.

Naast de gemeenschappelijke uitvoering van Miloserdija dveri van Kastalski zingt Oktoich een selectie uit het eigen Russische repertoire, waaronder een aantal liederen van vrouwelijke componisten, zoals Elena Joenek, Moniale Iuliana (Irina Denisova) en Tetjana Yashvili. En Capella Culemborg zingt werken uit de oude en hedendaagse Westerse koormuziek. Zij brengen een aantal werken uit de meest recente programma’s ten gehore. Het belooft een spannende ontmoeting te worden tussen Oost en West.


Uitvoerenden

Koor 1

Koor: Kamerkoor Oktoich
Dirigente: Aliona Ovsiannikova

Koor 2

Koor: Capella Culemborg
Dirigente: Leenke de Lege

Capella Culemborg is in 2019 opgericht met een missie om een aantal enthousiaste amateur-zangers in Culemborg bij elkaar te brengen. Het idee is om Westerse koormuziek op een hoog amateurniveau te gaan uitvoeren. De Corona-periode maakte de start wat lastiger maar het koor is met verve van start gegaan en heeft inmiddels een aantal prachtige concerten verzorgd. Een van de spraakmakende concerten was de uitvoering van het Requiem voor gevallen broeders van Kastalski. Dit is een stuk dat Kastalski geschreven had om de slachtoffers van Wereldoorlog I te herdenken. Capella Culemborg zong dit stuk in de Orthodoxe kerk in Amsterdam. En zo ontmoette dirigente Aliona Ovsiannikova van Oktoich de dirigente Leenke de Lege van Capella Culemborg. En werd het idee voor een samenwerking geboren.

Nieuwsbrief

Geen concert of nieuwtje meer missen? Regelmatig sturen we een digitale nieuwsbrief Oktoich-Nieuws rond. Wilt u op de hoogte blijven? Meldt u zich dan hieronder aan.