2019: Reis Sint-Petersburg

In juli 2019 maakten we een succesvolle tournee van 10 dagen naar Sint-Petersburg. Het doel was tweeledig: deelnemen aan het korenfestival Petrovskie Dni (De dagen van Apostel Petrus) én een eigen concert verzorgen in een van de mooie kerken van Petersburg. Aan het korenfestival nam kamerkoor Oktoich als enige buitenlandse kamerkoor deel, de andere acht koren kwamen uit diverse delen van de Russische Federatie, bijvoorbeeld uit Novosibirsk (Siberië) of Simferopol (Krim). Het concours vond plaats in de prestigieuze Staats Kapella op steenworp afstand van het Paleisplein en het Winterpaleis. De Russische jury was ons welgezind: ze gaven ons de 3e prijs én de jury-prijs voor de beste vertolking van geestelijke liederen voor onze uitvoering van Angel Vopiyashe van Ivan Moody. Door die derde plaats mochten we ook aan het einde van het festival, samen met de koren die de 1e en 2e plaats wonnen, optreden tijdens het feestelijke afsluitende concert in de Staats Kapella.

Tijdens het drie dagen durende festival traden we op verschillende plekken in de stad op: bij de Kazanski Kathedraal en in de Peter en Paulsvesting. Het waren onvergetelijke momenten: het Russische publiek ontving ons (een koor uit Amsterdam dat Russisch zingt!) steeds met een bijzonder warm en lang applaus.

Gelukkig was er ook tijd om Sint-Petersburg zelf te verkennen. We hadden mooi weer en we genoten van de bijzondere uitstraling van de stad per boot, met de bus, per metro of te voet. We bezochten enkele musea: het Russisch Museum, de Hermitage. Sommige koorleden genoten van een balletvoorstelling in het Mariinski Theater of bezochten een stuk van Tsjechov in het kleine Theater van Arkadij Rajkin.

Het sluitstuk van de week was het ‘eigen’ concert in de Feodorovski kathedraal met cellist Allar Kaasik uit Estland. Dit was het hoogtepunt van de reis. De akoestiek in de sfeervolle bovenzaal van de 19e eeuwse Feodorovski kathedraal is prachtig. En de uitvoering van de door Aliona Ovsiannikova uitgekozen stukken van moderne componisten waaronder bijvoorbeeld Svjatyj van John Tavener werd heel warm ontvangen door het Russische publiek. Hieronder een kleine fotoimpressie.