2016: Reis Georgië

In mei 2016 maakte Oktoich een reis van 10 dagen naar Georgië. De reis begon en eindigde in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. We hadden ruime gelegenheid om de stad te bekijken: het oude Perzische fort, de rivier-met-onuitspreekbare-naam Mtkvari en de mooie zwavelbaden in het hartje van de stad. De zwavelbaden zijn gebouwd vlak naast de heetwaterbronnen, die hier op natuurlijke wijze uit de bodem ontspringen. Tbili betekent ‘warm, heet’ – de stad is naar deze hete bronnen genoemd. Ook bezochten we enkele van de prachtige kerken in de stad en maakten we een wandeling langs de oude karavanserai’s. Tbilisi ligt zeer gunstig aan een van de takken van de eeuwenoude Zijderoute naar Perzië en India.

Later in de week maakten we een bustoer buiten Tbilisi. We bezochten o.a. de schitterende oude hoofdstad Mtscheta en het Dzjvari kloostertje op 20 minuten afstand van Tbilisi. Dit zijn wel de meest beroemde plekken in Georgië die iedereen bezoekt. Mtscheta is van oudsher het religieuze centrum van het land en Dzjvari ligt op een heuveltop vanwaar je prachtig uitzicht hebt op de oude hoofdstad Mtscheta met zijn bijzondere ommuurde kathedraal. We reden per bus naar de oostelijke wijnprovincie Kachetië voor een bezoek aan het klooster van de Heilige Nino in Bodbe dat vlakbij het romantische stadje Sighnagi ligt. Volgens de legende is de christelijke maagd Nino in de 5e eeuw vanuit Cappadocië naar Georgië gekomen om aan een huwelijk met een romein te ontsnappen. Toen zij Georgië binnenkwam maakte ze een kruis van twee wijnranken. Tot op de dag van vandaag herken je op de vele iconen in Georgische kerken de Heilige Nino aan dit kruis. Het heeft gebogen armen (wijnrank) en is in het midden met een streng van haar eigen haar verbonden. In het klooster van de Heilige Nino in Bodbe ligt Nino begraven. De Heilige Nino wordt vereerd omdat zij de Georgiërs het Christendom heeft gebracht.

Na een overnachting in Sighnagi reden we naar de stad Gori en we trokken daarna per bus de hoge Kaukasus in, over de 2.000 meter hoge Kruispas. In het dorpje Stepansminda logeerden we een nacht bij een plaatselijke familie. Daarna gingen we met fourwheel drives omhoog naar het spectaculair hooggelegen Drievuldigheidskerkje van Gergeti. Het ligt op 2.200 meter vlak voor de besneeuwde top van de 5.000 meter hoge Kazbek en heeft een adembenemend uitzicht over de hele vallei en de omringende hoge bergtoppen. We kregen toestemming van een van de monniken om Otsje nasj in het kerkje te zingen: een prachtige ervaring.

Tijdens onze reis volgden we een aantal workshops Georgische koorzang bij Nino Naneishvili. Zij is muziekwetenschapper en leidster van het vrouwenensemble Ialoni. Zij leerden ons een aantal Georgische liturgische liederen zingen. Samen met Ialoni hebben we twee keer een concert verzorgd: één in Tbilisi in het Muziekinstrumentenmuseum en één in Gori in het Seminarium voor priesters.