Repertoire

Het repertoire van Kamerkoor Oktoich is breed. Het omvat gezangen uit alle perioden van de orthodoxe kerkzang, van de 17e eeuw tot en met moderne liturgische gezangen. Zo zingen we enkele ‘znamennyj’ gezangen die teruggaan op oude gezangen uit de Byzantijnse traditie. Kenmerkend voor ‘znamennyj’ gezangen is dat ze vaak één of tweestemmig zijn, met gewone (niet geschoolde) stem gezongen worden en wars zijn van elke sentimentaliteit. De gezangen uit latere eeuwen variëren van 18e eeuwse componisten die onder de invloed waren van Italiaanse componisten (zoals de componist Berezovski) tot 19e eeuwse componisten zoals Bortnianski, Diletski, Kastalski die een eigen Russische stijl ontwikkelden. Oktoich zingt ook liturgisch werk van 20e eeuwse componisten die beroemde koorwerken componeerden zoals Rachmaninov en Sjtsjedrin.

Kamerkoor Oktoich volgt de interessante ontwikkelingen in de Russisch-Orthodoxe muziek op de voet en heeft zich de laatste jaren steeds meer laten inspireren door moderne, levende componisten uit Rusland en daarbuiten. Componisten als Vladimir Martynov, Ivan Moody en Olesya Rostovskaya schreven in opdracht van het koor liturgische gezangen. Zo kreeg het koor de compositie The Beatitudes in 2011 persoonlijk van Vladimir Martynov in handen en werd het voor het eerst in Nederland door ons koor uitgevoerd. Dezelfde compositie werd in 2006 al voor het Kronos kwartet gearrangeerd en werd een ware “hit” nadat het in 2013 te beluisteren was in de film La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino. Een ander bijzonder gezang van Martynov, Heilige Johannes op Patmos uit de Apocalyps (1991), bezorgde ons koor een prijs op een internationaal concours in Minsk in 2009. Hier ziet u een opname daarvan. De Engelse componist Ivan Moody (leerling van John Tavener) schreef voor Oktoich het gezang Angel vopijashe in 2011. Beide composities zijn geschreven in een minimalistische stijl.

Heel vernieuwend is dat vrouwelijke componisten kerkelijke muziek componeren. Een inmiddels beroemde naam is de Oekraïense componiste Victoria Poleva. Oktoich heeft verschillende gezangen van Poleva uitgevoerd. Zij heeft schitterende koorzangen geschreven. Hier zijn diverse van haar composities te horen. Andere vrouwelijke componisten van gezangen die Oktoich op het repertoire heeft zijn: Tetiana Yashvili, Elena Joenek, Irina Denisova en Olesya Rostovskaya.

Nieuwsbrief

Geen concert of nieuwtje meer missen? Regelmatig sturen we een digitale nieuwsbrief Oktoich-Nieuws rond. Wilt u op de hoogte blijven? Meldt u zich dan hieronder aan.