Jubileum

In 2022 bestaat Kamerkoor Oktoich 25 jaar. Al 25 jaar zingen we onder leiding van Aliona Ovsiannikova de mooiste Russische, Oekraïense en Georgische orthodoxe gezangen. In de loop van die jaren heeft het kamerkoor bijna tweehonderd concerten gegeven. Eigenlijk was het in 2021 al zover, want Oktoich werd opgericht in 1996, maar door de Coronapandemie konden we helaas geen festiviteiten organiseren. Komende november 2022 is het dan eindelijk wel zover. We gaan dit heugelijke feit vieren met een jubileumproject. Het project bestaat uit een aantal activiteiten.


Onze activiteiten

Twee Jubileumconcerten

We organiseren twee jubileumconcerten met een feestelijk en uniek programma. Centraal in dat programma staat het werk van de Moskouse Olesya Rostovskaya die diverse composities voor koor en theremin heeft geschreven. We zingen Uit het Diepzinnige Boek -een op folklore geïnspireerd gezang- begeleid door theremin en orgel. En een nieuwe compositie van haar, waarover hieronder meer. Uitzonderlijk is dat twee solisten van wereldformaat met ons samenwerken: de theremin-speler Thorwald Jørgensen en de celliste Maya Fridman. Daarnaast werken solisten mee, die als koorlid met ons in Oktoich zingen en die in Nederland succesvol als professionals zijn: organist Diederick Koornstra, sopraan Irina Plyassova, alt Elena Bazhenova en Charles Halders en Aleksej Nazarov, bas/bariton.

Compositie voor Oktoich door Olesya Rostovskaya

Olesya Rostovskaya is een interessante hedendaagse muzikante uit Moskou. Ze is niet alleen componist, maar ook opgeleid als beiaardier en ze is een gerenommeerd theremin-speelster. Een theremin is een elektronisch muziek-instrument dat in 1919 is ontworpen door de Russische uitvinder Lev Termen of Leo Theremin. Het instrument maakt klank doordat de bespeler de handen beweegt tussen twee antennes die elektromagnetische straling uitzenden. Olesya treedt niet alleen op, maar ze verzorgt ook een cursus op YouTube voor beginnende bespelers van de theremin.

We hebben Olesya gevraagd een speciale compositie met theremin voor ons jubileum te maken. Ons verzoek kwam vlak voor de Russische inval in Oekraïne. Direct na de inval begon ze met componeren. Haar machteloosheid en verdriet verwerkte Olesya in een compositie met drie dimensies. Een poging haar emotionele toestand te beschrijven door een ruimte te creëren waarin drie lijnen samenkomen op het raakvlak waar de ziel zich bevind. Een psalm, een gedicht en een literaire tekst spreken over heimwee, angst, geborgenheid en hoop.

Het stuk heet Een engel vloog hoog langs de hemel bij nacht en het is een prachtig stuk geworden voor koor met begeleiding van theremin en cello en met een uitdagende sopraansolo en declamatie door een bariton. De première van dit stuk is op 25 november in de Waalse kerk in Amsterdam. Natuurlijk hadden we Olesya ook gevraagd om naar Amsterdam te komen om zelf haar eigen stuk met ons uit te voeren en ook een tweetal masterclasses te verzorgen. Jammer genoeg kan dat niet doorgaan door de Russische oorlog in Oekraïne. De première wordt door professionals op video en audio geregistreerd, zodat Olesya en anderen na afloop vanuit Moskou kunnen meegenieten van de première. De uitvoering van dit stuk – dat zowel op 25 als op 27 november wordt uitgevoerd, zal het hoogtepunt zijn van het jubileumprogramma juist omdat het een synthese vormt tussen de oude byzantijnse traditie en een eigen, moderne opvatting van liturgische koorzang. Op verrassende wijze weet Olesya het elektronische instrument – de theremin – en de klank van een cello met Russische koormuziek te combineren.

Repetitie-workshops Moderne liturgische liederen

In het kader van ons jubileum willen we als koor ook graag een stap maken in onze eigen ontwikkeling. We willen verder groeien en onze koorklank perfectioneren. Het zingen van moderne orthodoxe liturgische gezangen onder begeleiding van bijvoorbeeld theremin of cello (waarvan gezegd wordt dat de klank in de buurt komt van de menselijke stem) vergt veel oefening qua timing, samenwerking en meer in het bijzonder qua klankvorming en stem-intonatie. Daartoe organiseren we twee repetitie-workshops voor onze eigen koorleden en belangstellende zangers om ons te verdiepen in het zingen van modern repertoire. Wie wil samen met ons een of twee hedendaagse orthodoxe gezangen instuderen? Het is niet makkelijk, maar wel innovatief en heel uitdagend. De workshops hebben het karakter van een openbare les. Belangstellenden zijn van harte welkom om de openbare repetities bij te wonen. Ook zangers van andere Russische koren in Nederland worden benaderd, zij kunnen deelnemen aan de workshops. Oktoich wil zo haar kennis, vaardigheid en inspiratie overdragen aan anderen.

Nieuwe website, logo en huisstijl

Als onderdeel van de feestelijkheden hebben we onze website (die u nu onder ogen hebt) geheel nieuw laten ontwerpen. Ook is er een logo en een huisstijl voor flyers, programmaboekjes en voor affiches. Dit alles om het jarige koor Oktoich in het zonnetje te zetten. En zo hopen we ook goede publiciteit te maken.


Subsidie

Voor dit jubileumproject 25 jaar Oktoich hebben we subsidies verkregen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en van het Fonds voor Cultuurparticipatie. We zijn deze fondsen zeer dankbaar voor hun steun, want zonder hen hadden we dit niet kunnen doen.

Logo van het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Logo van het Fonds voor Cultuurparticipatie