Het Koor

Kamerkoor Oktoich is 25 jaar jong en telt ongeveer 30 ambitieuze zangers afkomstig uit allerlei verschillende windstreken. Een prettige mix van amateurs en professionele zangers. Er wordt thuis serieus gestudeerd en in harmonieuze sfeer gerepeteerd op dinsdagavond in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. We genieten daar van het samen muziek maken in een prachtige akoestiek. We zorgen er altijd voor om meerder keren per jaar concerten te geven, zodat we steeds concreet een bepaald programma instuderen. Dit motiveert en maakt dat het koor zich blijft ontwikkelen.

Het koor heeft vele malen op binnen- en buitenlandse podia gestaan, onder andere tijdens evenementen als het Festival Oude Muziek (Utrecht, 2004), het Gergiev Festival (Rotterdam, 2004), Tanejev Festival (Londen, 2007), Grachtenfestival (Amsterdam, 2009) en het Oestvolskaja Festival (Amsterdam, 2011). Verschillende keren hebben we opgetreden in de Hermitage. En vele malen hebben we gezongen in verschillende kerken in Nederland: in Den Bosch, Deventer, Utrecht, Haarlem en natuurlijk in Amsterdam.

Vanaf de oprichting wordt door de dirigente veel aandacht besteed aan de specifieke zangtechniek en interpretatie om zo origineel mogelijk en dicht bij de traditie te blijven. Hiervoor werkten de zangers in de afgelopen jaren veel samen met dirigenten en koorensembles uit Rusland die inspireerden en uitdaagden tot nieuwe hoogten. Zo heeft Oktoich les gehad van de Moskouse dirigent Evgeni Tugarinov, die sinds 2000 meerdere keren in Amsterdam is geweest en workshops heeft gegeven. Onlangs was hij hier nog voor ons project Reis in de Tijd. Oktoich heeft ook veel geleerd van Tatiana Shvets, een specialiste in oude Russische muziek. Samen met haar heeft Oktoich een 17e-eeuwse Liturgie uitgevoerd. Verder is samengewerkt met de Moskouse dirigent Jevgeni Koestovski, met de componist Metropoliet Ionafan Jeletskich en met de componist Ivan Moody. Centraal bij deze samenwerkingen stond de uitvoering van de composities die de beide componisten voor Oktoich hadden geschreven.

In het kader van onze concertreis naar Georgië heeft Oktoich samengewerkt met het ensemble Ialoni onder leiding van Nino Naneishvili. Nino heeft Oktoich les gegeven in het zingen van Georgische polyfone gezangen. Deze workshops staan ook op ons YouTube kanaal.

In 2020 planden we een workshop onder leiding van de bekende componiste en koordirigente Irina Denisova. Zij heeft vele jaren het fantastische koor van het Heilige Elisabethklooster bij Minsk geleid. En heeft veel prachtige composities gemaakt. Helaas kon dit plan door de Coronapandemie niet doorgaan. We hopen dit in de komende jaren te organiseren.

Onze deelname aan een zangconcours voor orthodoxe liturgische muziek tijdens onze concertreis naar Sint-Petersburg in juli 2019 werd bekroond met twee prijzen. Heel gedenkwaardig was ons concert op 14 juli 2019 in de prachtige Feodorovski kathedraal. We zongen samen met de professionele cellist Allar Kaasik. Het Russische publiek luisterde muisstil naar de verstilde, spannende en ontroerende uitvoering van het stuk Svjatyj van John Tavener voor koor en cello.

Meezingen?

Mezzo’s, alten en bassen gezocht

Zingen bij oktoich

In ons koor is er momenteel nog ruimte voor ervaren zangers. We repeteren op dinsdagavond van 20 tot 22 uur in de prachtige kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam (Oosterpark). Kom vrijblijvend langs of neem contact met ons op. Bekijk hier een fragment uit een repetitie in de Orthodoxe Kerk.