Reis in de tijd met Kamerkoor Oktoich

Dit najaar organiseerde Oktoich een bijzonder zangproject. Het project bestond uit vier masterclasses en een afsluitend concert. De inspirerende Russische koordirigent Evgeni Tugarinov kwam hiervoor naar Amsterdam. Hij zou vier masterclasses Orthodoxe liturgische gezangen leiden voor de leden van Kamerkoor Oktoich én voor ervaren zangers buiten het koor. Het werd een prachtig project dat we afgesloten hebben met een concert o.l.v. Evgeni Tugarinov en Aliona Ovsiannikova op zondagmiddag 1 oktober in de Orthodoxe kerk in Amsterdam.

Evgeni Tugarinov

Aliona Ovskannikova en Evgeni Tugarinov tijdens een eerder samenwerkingsproject

Evgeni Tugarinov was de eerste gastdirigent van Kamerkoor Oktoich in de beginjaren van het bestaan van het koor. Dat is al meer dan 20 jaar geleden. In die begintijd heeft Oktoich veel fantastische workshops, concerten en reizen met hem ondernomen. Inmiddels is Evgeni een veel gevraagd koordirigent in Rusland en West-Europa. Hij is 14 jaar koordirigent geweest in Londen, bij het koor van de Orthodoxe kerk aldaar. En hij heeft in Moskou lesgegeven aan verschillende muziekscholen, o.a. aan de beroemde Gnesin muziekschool. Nu kwam hij opnieuw naar Amsterdam om met Oktoich samen te werken en om ons te inspireren met zijn energieke dirigeer-wijze en zijn diepgaande kennis over zangtechniek. Hij bracht ons ook in contact met nieuw repertoire uit de Orthodoxe traditie.


De masterclasses

De leden van Kamerkoor Oktoich namen deel aan de masterclasses. Daarnaast was er plaats voor enkele ervaren zangers om op projectbasis mee te doen.

Programma

Tijdens de vier masterclasses werd gewerkt aan een gevarieerd programma dat als het ware een reis door de tijd verbeeldt. Evgeni en Aliona kozen een repertoire uit verschillende tijdsperiodes. Zoals bijvoorbeeld hymnen uit de oude ‘znamennyj’ traditie waarvan de componist meestal onbekend is. En verder hebben zangers kennis gemaakt met componisten uit de barok (Diletski, Berezovski, Titov) en met liederen van de ‘vernieuwers’ (Kastalski, Rachmaninov, Tsjesnokov). Ook de gezangen van hedendaagse componisten (Troebatsjov, Dovganj, Joenek, Jashvili, Segal) stonden op het programma. De ambitie was om de prachtige warme Russische koorklank te bereiken door aan ritmiek, intonatie, samenzang en interpretatie te werken.

Data en locaties masterclasses

Zondag 24 september: 13.00 – 15.30 uur | Orthodoxe Kerk, Amsterdam
Dinsdag 26 september: 19.30 – 22.00 uur | Kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam
Donderdag 28 september: 19.30 – 22.00 uur | Orthodoxe Kerk, Amsterdam
Zaterdag 30 september: 13.00 – 15.30 uur | Orthodoxe Kerk, Amsterdam

Deelname project: € 80 voor zangers van buiten het koor
Aanmelding project: de aanmelding is gesloten


Concertdatum en Locatie

zondag 1 oktober 2023 – Orthodoxe Kerk, Amsterdam

Tijd: 14.30 uur
Locatie: Kerk van de Heilige Nicolaas van Myra, Orthodoxe kerk, Lijnbaansgracht 47, 1015 GR Amsterdam
Toegang: vrijwillige bijdrage
Programma: zie het programmaboekje


Subsidie

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Fonds voor Cultuurparticipatie. We zijn deze fondsen zeer dankbaar voor hun financiële steun.

Logo van het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Logo van het Fonds voor Cultuurparticipatie

Nieuwsbrief

Geen concert of nieuwtje meer missen? Regelmatig sturen we een digitale nieuwsbrief Oktoich-Nieuws rond. Wilt u op de hoogte blijven? Meldt u zich dan hieronder aan.