Reis in de tijd met Kamerkoor Oktoich

Oktoich organiseert een bijzonder zangproject. Het project bestaat uit vier masterclasses en een afsluitend concert. De inspirerende Russische koordirigent Evgeni Tugarinov komt weer naar Amsterdam. Hij zal vier masterclasses Orthodoxe liturgische gezangen leiden voor de leden van Kamerkoor Oktoich én voor ervaren zangers buiten het koor, in de tweede helft van september. Het wordt een prachtig project dat we afsluiten met een concert o.l.v. Evgeni Tugarinov en Aliona Ovsiannikova op zondagmiddag 1 oktober in de Orthodoxe kerk in Amsterdam.

Evgeni Tugarinov

Aliona Ovskannikova en Evgeni Tugarinov tijdens een eerder samenwerkingsproject

Evgeni Tugarinov was de eerste gastdirigent van Kamerkoor Oktoich in de beginjaren van het bestaan van het koor. Dat is al meer dan 20 jaar geleden. In die begintijd heeft Oktoich veel fantastische workshops, concerten en reizen met hem ondernomen. Inmiddels is Evgeni een veel gevraagd koordirigent in Rusland en West-Europa. Hij is 14 jaar koordirigent geweest in Londen, bij het koor van de Orthodoxe kerk aldaar. En hij heeft in Moskou lesgegeven aan verschillende muziekscholen, o.a. aan de beroemde Gnesin muziekschool. Nu komt hij opnieuw naar Amsterdam om met Oktoich samen te werken en om ons te inspireren met zijn energieke dirigeer-wijze en zijn diepgaande kennis over zangtechniek. Hij brengt ons ook in contact met nieuw repertoire uit de Orthodoxe traditie.


De masterclasses

De leden van Kamerkoor Oktoich nemen deel aan de masterclasses. Daarnaast is er plaats voor enkele ervaren zangers uit alle stemgroepen om op projectbasis mee te doen. Vind jij de liturgische liederen uit de Orthodoxe traditie ook zo mooi en wil je graag je zangtechniek verbeteren? Doe dan met ons mee! 

Ervaren zangers zijn welkom

De kosten voor externe zangers die op projectbasis meedoen zijn € 80. Je kunt dan deelnemen aan de vier masterclasses en indien gewenst ook aan de drie voorafgaande instudeerrepetities op dinsdagavond met Oktoich o.l.v. Aliona Ovsiannikova. Tijdens de masterclasses wordt in overleg met Evgeni en Aliona besloten of je ook kunt meezingen op het concert. De partituren zijn (in fonetische en cyrillische versies) beschikbaar in digitale vorm en dienen zelf uitgeprint te worden.

Programma

Tijdens de vier masterclasses wordt gewerkt aan een gevarieerd programma dat als het ware een reis door de tijd verbeeldt. Evgeni en Aliona hebben een repertoire gekozen uit verschillende tijdsperiodes. Zoals bijvoorbeeld hymnen uit de oude ‘znamennyj’ traditie waarvan de componist meestal onbekend is. En verder gaan zangers kennis maken met componisten uit de barok (Diletski, Berezovski, Titov) en met liederen van de ‘vernieuwers’ (Kastalski, Rachmaninov, Tsjesnokov). Ook de gezangen van hedendaagse componisten (Troebatsjov, Dovganj, Joenek, Jashvili, Segal) staan op het programma. De ambitie is om de prachtige warme Russische koorklank te bereiken door aan ritmiek, intonatie, samenzang en interpretatie te werken.

Data en locaties masterclasses

Zondag 24 september: 13.00 – 15.30 uur | Orthodoxe Kerk, Amsterdam
Dinsdag 26 september: 19.30 – 22.00 uur | Kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam
Donderdag 28 september: 19.30 – 22.00 uur | Orthodoxe Kerk, Amsterdam
Zaterdag 30 september: 13.00 – 15.30 uur | Orthodoxe Kerk, Amsterdam

Optionele voorbereidende instudeerrepetities:
Dinsdag 5, 12 & 19 september | 20.00 – 22.00 uur | Kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam

Deelname project: € 80 voor zangers van buiten het koor
Aanmelding project: stuur een mail naar oktoich@gmail.com

Adressen:

Orthodoxe kerk
(Kerk van de Heilige Nicolaas van Myra)
Lijnbaansgracht 47
1015 GR Amsterdam

Kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis
(OLVG Oost, via hoofdingang bereikbaar)
Oosterpark 9
1091 AC Amsterdam


Concertdatum en Locatie

zondag 1 oktober 2023 – Orthodoxe Kerk, Amsterdam

Tijd: 14.30 uur
Locatie: Kerk van de Heilige Nicolaas van Myra, Orthodoxe kerk, Lijnbaansgracht 47, 1015 GR Amsterdam
Toegang: vrijwillige bijdrage
Reserveren: graag reserveren via oktoich@gmail.com


Subsidie

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Fonds voor Cultuurparticipatie. We zijn deze fondsen zeer dankbaar voor hun financiële steun.

Logo van het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Logo van het Fonds voor Cultuurparticipatie

Nieuwsbrief

Geen concert of nieuwtje meer missen? Regelmatig sturen we een digitale nieuwsbrief Oktoich-Nieuws rond. Wilt u op de hoogte blijven? Meldt u zich dan hieronder aan.