Kerstconcert 2023

Samen met Pasen behoort Kerst tot de belangrijkste feesten die door orthodoxe gelovigen in Oost-Europa gevierd worden. Er zijn veel mooie a capella gezangen in Oekraïne en Rusland gecomponeerd om de geboorte van Christus te vieren. Op dit kerstconcert zingen we een aantal van onze favoriete liturgische gezangen en enkele prachtige verstilde werken van contemporaine componisten: The Lamb van de Britse componist John Tavener, Miserere van de Estse componist Pärt Uusberg. Ook is er aandacht voor een hier nog onbekende Russische componist Semjon Segal.

De liturgische gezangen worden afgewisseld met liedjes uit de volkse traditie. Met kerst was het in de dorpen op het platteland in Oekraïne en Rusland de traditie om koljadki (kerstliedjes) te zingen. Op kerstavond liepen de jongeren in een feestelijke, bonte optocht zingend van huis tot huis om de bewoners te feliciteren met de geboorte van het kindje Jezus. En om allen een voorspoedig nieuw jaar met een overvloedige oogst toe te wensen. Vaak kregen de zangers een kleinigheid (wat zoetigheid of iets hartigs) als beloning voor het zingen. Oktoich zingt een aantal van deze vrolijke koljadki op het kerstconcert.


Concertdatum en Locatie

Donderdag 21 december 2023 – OLVG kapel, Amsterdam

Tijd: 20.00 uur
Locatie: Kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Oosterpark 9, 1091 AC Amsterdam (ingang via ziekenhuis)
Toegang: € 15
Programma: zie het programmaboekje

Nieuwsbrief

Geen concert of nieuwtje meer missen? Regelmatig sturen we een digitale nieuwsbrief Oktoich-Nieuws rond. Wilt u op de hoogte blijven? Meldt u zich dan hieronder aan.