K A M E R K O O R    O K T O I C H
Ialoni

Festival From Georgia with love

Meewerkende ensembles en musici

 • Ensemble Ialoni o.l.v. Nino Naneishvili
 • Nino Naneishvili
 • Georgisch folkloristisch ensemble Barakoni o.l.v. Andria Rogava
 • Voordrachtkunstenaar Nina Targan Mouravi
 • Utrecht Travel Singers o.l.v. Ines Leijen
 • Koor Caucasica o.l.v. Yuri Makarov
 • Pianist Andrei Makarov
 • Ensemble Ialoni o.l.v. Nino Naneishvili

  Het Georgische zangensemble Ialoni is op dit moment het beste vrouwen-ensemble van GeorgiŽ. Zij zingen met 8 krachtige stemmen in feilloze zuivere harmonie en met een kenmerkende Georgische polyfonische zangtechniek. Hun passie is om oude verloren gewaande traditionele liederen op te sporen en bekend te maken via optredens. Ze zingen rituele liederen. Het zijn gezangen die alle belangrijke momenten in het leven van een mens markeren: rituele zangen bij de geboorte, de doop, het vasten, de vele feestdagen, de eerste liefde, ziekte, het sterven, maar ook epische volksliederen over heldendaden. Het ensemble treedt op in alle grote zalen in GeorgiŽ, bijvoorbeeld in 2016 in de grote zaal van het Staatsconservatorium in Tbilisi, in Batumi, in Gori, in Zugdidi, in Kutaisi en in de wijnprovincie KachetiŽ. In 2014 en 2015 nam Ialoni deel aan diverse internationale festivals in Polen, Litouwen en OekraÔne. Het ensemble verzorgt optredens voor televisieprogrammaís en presenteerde de derde CD in juli 2016. Luister maar!  

  Nino Naneishvili

  Nino Naneishvili is de oprichtster, dirigente ťn de lead-zangeres van het ensemble Ialoni. Ze is etnomusicologe en heeft haar masteropleiding gevolgd aan het Staatsconservatorium in Tbilisi. In 2009 studeerde zij daar af. Nu is zij promovendus in de etnomusicologie aan de Ilya StaatsUniversiteit. Nino heeft deelgenomen aan ongeveer 15 wetenschappelijke conferenties op het gebied van de etnomusicologie en heeft verschillende radioprogrammaís en krantenartikelen op haar naam staan. In 2015-2016 was ze lid van de Culturele Strategie werkgroep van het Ministerie van Cultuur in GeorgiŽ.
  Nino heeft ervaring met het verzorgen van workshops polyfone Georgische zang in o.a. GeorgiŽ, in Engeland en Duitsland. Als begaafd zangpedagoge heeft ze in Tbilisi een eigen muziekschool opgericht, Ialoni, waarin ze lessen en workshops verzorgt voor kinderen en volwassenen in de polyfone traditionele Georgische zangtechniek. Hier zijn voorbeelden van Ninoís zang te beluisteren:     |     |     |   

  Georgisch folkloristisch ensemble Barakoni o.l.v. Andria Rogava

  Het Georgische ensemble Barakoni komt uit Brussel. Het is opgericht in 2010 door David Tskhvediani die in GeorgiŽ in het beroemde Basiani ensemble zong voordat hij naar BelgiŽ kwam. Het bestaat uit 8 zangers en 3 bespelers van traditionele muziekinstrumenten. Het ensemble wordt nu geleid door Andria Rogava. Hij is musicus en archeoloog van Georgische afkomst en zeer geÔnteresseerd in etnomusicologie. Andria volgde een muziekopleiding in Tbilisi en heeft in GeorgiŽ in diverse ensembles gezongen. Het repertoire bestaat uit Georgische polyfone volksliederen en driestemmige kerkelijke liederen. De volksliederen zijn afkomstig uit alle verschillende regioís in GeorgiŽ. De kerkelijke liederen zijn vooral liederen uit traditie van het Gelati klooster met een paar voorbeelden van de Kartli-Kachetische stijl. De traditionele instrumenten die bespeeld worden, zijn: de panduri (3-snarige luit), de bas-panduri (3 snarige bas-luit), de chonguri (4 snarige luit), de salamuri (fluit) en de band doli (percussie). Elk jaar verzorgt het ensemble diverse concerten in BelgiŽ maar het maakt ook tournees naar het buitenland.

  Voordrachtkunstenaar Nina Targan Mouravi

  Nina Targan Mouravi werd geboren in Tbilisi, de hoofdstad van GeorgiŽ, als dochter van een beeldend kunstenaar en literair vertaler. Zij groeide op in Moskou, waar zij vanaf haar elfde leerling was van het Soerikov Kunstlyceum, een opleiding die zij cum laude afrondde. Ze verhuisde vervolgens, na drie jaar studie aan de Soerikov Kunstacademie, naar Tbilisi waar zij drie jaar later aan de Rijksacademie afstudeerde met een serie boekillustraties. Sinds 1991 woont en werkt zij in Haarlem en is actief als portrettist, ontwerper en vertaler. Zij behaalde, na drie jaar in Nederland, haar vertalersdiploma, ondertitelde diverse Russische filmklassiekers voor o.a. het Nederlands Filmmuseum en begon uiteindelijk aan haar recente project: het vertalen van haar dierbaarste Russische gedichten naar het Nederlands, om ze in twee talen voor te dragen. Dat doet zij meestal in samenwerking met musici. Op dit moment vertaalt zij het beroemdste Georgische epos van Shota Roestaveli, De ridder in het pantervel. Luister maar!   

  Utrecht Travel Singers o.l.v. Ines Leijen

  Het idee voor de oprichting van een reiskoor, bestond al enige tijd bij dirigent Ines Leijen. Toen zij in 2007 vanuit SloveniŽ een uitnodiging kreeg om met een koor mee te doen aan een korenfestival, georganiseerd in het kader van het einde van het voorzitterschap van SloveniŽ van de EU, zag zij hierin een mooie aanleiding om haar idee vorm te geven. De eerste reis was een feit. Daarna volgden nog zeven memorabele reizen. Doel van dit reiskoor is om in wisselende samenstelling zangreizen naar het buitenland te maken en ter plekke een culturele uitwisseling te hebben met de plaatselijke zangers en muzikanten. Zo maakte het koor onder meer reizen naar MacedoniŽ, Bulgarije, ArmeniŽ, GeorgiŽ en AlbaniŽ.
  Ines Leijen rondde in 1990 haar studie af aan het Utrechts conservatorium. Sindsdien geeft zij regelmatig leiding aan allerlei groepen met uiteenlopende muzikale achtergronden. Ze verzorgt workshops voor Stichting Buitenkunst, voor de Nederlandse vereniging voor Huismuziek en voor de Stichting Jazz Utrecht. Ze is ook bandleider en arrangeur bij diverse orkesten en heeft veel ervaring met muziek uit de Balkan en uit Oost-Europa. Daarnaast dirigeert Ines enkele koren, zoals het mannenkoor ĎVoice-Maleí en de ĎSongs & Strings Bandí.

  Koor Caucasica o.l.v. Yuri Makarov

  Caucasica is een gemengd a-capellakoor uit Groningen dat sinds 1998 bestaat. Als enig koor in Nederland zingt het een uniek repertoire van Armeense, Georgische en Russische liederen. Deze liederen worden gekenmerkt door intrigerende harmonieŽn en melodieŽn, en beslaan elk aspect van het leven: strijdliederen, wiegeliedjes, weeklachten en liefdesliedjes, kinderversjes, feestliederen en serene hymnen. Luister naar de voorbeelden op:   

  Pianist Andrei Makarov

  Sinds 2012 werkt het koor Caucasica samen met de vijftienjarige pianist Andrei Makarov. Andrei werd in 2002 geboren in Groningen. Op zijn vierde begon hij met pianolessen bij Vlad Larionov, later heeft hij pianoles gehad van Anastasia Goldberg (docente aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen). Andrei deed al op jonge leeftijd mee aan verschillende concoursen, waar hij ook prijzen in de wacht sleepte: tijdens het Haydn Muziek Festival in 2011 (2e prijs), bij het internationale Piano Concours Steinway & Sons in 2012 (3e prijs). In 2015 won hij de eerste prijs tijdens het Prinses Christina Concours Noord en de eerste prijs tijdens de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. Andrei trad al diverse malen op als solist met enkele gerenommeerde orkesten in binnen- en buitenland. In oktober 2016 heeft hij een van zijn Prinses Christina Concours-prijzen verzilverd Ė een optreden met het Noord Nederlands Orkest. Momenteel is Andrei leerling van Nata Tsvereli bij de Jong Talentklas Klassieke Muziek van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zijn optreden in het Concertgebouw in Amsterdam is een ervaring die hem tot nu toe het sterkst is bijgebleven.

  Festival  |  Workshops  |  Concerten