Peter & Paulsvesting

Juli 2019: Oktoich in Sint-Petersburg

Afgelopen zomer maakte het kamerkoor Oktoich een succesvolle tournee van 10 dagen naar Sint-Petersburg. Het doel was om deel te nemen aan het koorfestival Petrovskie Dni (De dagen van Apostel Petrus),een festival voor liturgische koorzang en om ook een eigen concert te geven.

Serie 1 Serie 2

Aan dit festival namen in totaal negen koren deel. Kamerkoor Oktoich was het enige buitenlandse kamerkoor, de andere koren kwamen uit diverse delen van de Russische Federatie: bijvoorbeeld uit Novosibirsk in Siberië en uit Simferopol op de Krim. Het concours vond plaats in de belangrijkste zaal voor koorzang: de Staats Kapella, op steenworp afstand van de Hermitage. Het was spannend om in deze beroemde zaal voor de jury van experts (docenten van het Staatsconservatorium en/of Russische en buitenlandse koordirigenten) op te treden. Gelukkig merkten we dat de jury ons welgezind was: ze kenden ons de 3e prijs toe en we mochten de speciale jury prijs voor de beste vertolking van geestelijke liederen mee naar huis nemen. We waren daar heel trots en blij mee. Door die derde plaats mochten we ook aan het einde van het festival, samen met de koren die de 1e en 2e plaats wonnen, mee optreden tijdens het afsluitende concert in de Staats Kapella.

Tijdens het drie dagen durende festival hebben we op verschillende plekken in de stad opgetreden: bij de Kazanski Kathedraal en in de Peter en Paulsvesting. Dit waren onvergetelijke momenten: het Russische publiek ontving ons (een koor uit Amsterdam dat Russisch zingt) steeds met een bijzonder warm en lang applaus.

Serie 3 Serie 4

Gelukkig was er ook tijd om Sint-Petersburg zelf te verkennen: we hadden mooi weer en we genoten van de bijzondere uitstraling van de stad per boot, met de bus, per metro of te voet. We bezochten enkele musea: het Russisch Museum, de Hermitage en verschillenden van ons genoten van een balletvoorstelling in het Mariinski Theater of bezochten een stuk van Tsjechov in het Theater van Arkadij Rajkin.

Het prachtige sluitstuk van de week was het concert in de Feodorovski kathedraal met de cellist Allar Kaasik uit Estland. Dit was waarschijnlijk voor velen van ons wel het hoogtepunt van de reis: de akoestiek in de sfeervolle 19e eeuwse Feodorovski kathedraal is mooi, de bovenzaal in de kerk met een schitterende iconostase is prachtig en de uitvoering van de door Aliona Ovsiannikova uitgekozen stukken van moderne componisten waaronder bijvoorbeeld Svjatyj van John Tavener werd heel warm ontvangen door het Russische publiek.